Vraag maar raak: Kijkt de scheids ook tv?

Uitgegeven: 24 april 2012 12:00
Laatst gewijzigd: 24 april 2012 12:00
Bron: 
KNVB

Iedere week beantwoorden we één prangende vraag over iets op voetbalgebied. Deze week vraagt Jo Snel zich het volgende af: Waarom kijkt er geen hulpscheidsrechter mee achter een televisie? Dan kan hij fouten van de scheidsrechter doorgeven.

Wat je voorstelt klinkt als een goed idee. En het is niet zo dat de Wereldvoetbalbond FIFA daar niet ook al eens over nagedacht heeft. Maar toch hebben ze ervoor gekozen om het niet te doen. Volgens FIFA hoort die menselijke factor nou eenmaal bij voetbal. Er kunnen fouten gemaakt worden.

 

Die menselijke factor houd je trouwens altijd: ook als je vijftig camera's op het veld gericht hebt staan. Het zijn namelijk altijd mensen die deze camera's besturen. Maar een veel belangrijkere reden is de tijd. Als de scheidsrechter alles terug moet kijken haalt dat de vaart uit het spel. Dat maakt voetbal saaier.

 

Dat is ook meteen de reden dat voetbal geen instant replay kent. Bij een instant replay kijkt de scheidsrechter camerabeelden terug als iemand anders aangeeft dat hij een fout gemaakt heeft. Dat kan een hulpscheidsrechter doen, maar ook de coach van een team. In Amerika wordt het gebruikt bij American Football. De FIFA denkt trouwens op het moment wel na over het invoeren van zulke regels. Dat doen ze omdat er tijdens het WK van 2010 flinke blunders gemaakt werden door scheidsrechters.

 

Tijdens de wedstrijd Mexico-Argentinië keurde een scheidsrechter bijvoorbeeld een doelpunt goed dat overduidelijk buitenspel was. Of zo'n meekijkende hulpscheidsrechter er ooit komt is dus afwachten.

 

Heb je iets wat je nou altijd al eens wilde weten? Waarom een voetbal bijvoorbeeld altijd twintig vlakken heeft? Of waarom het gras op een voetbalveld in grote stadions vaak uit twee verschillende kleuren groen bestaat? Klik HIER om je vraag te e-mailen. Iedere week beantwoorden we de leukste/gekste/interessantste vraag in deze rubriek!

Door: redactie Voetbal.nl
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.