Monsterzege Vrouwen onder 19

Uitgegeven: 31 maart 2011 18:59
Laatst gewijzigd: 31 maart 2011 18:59

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 jaar is het EK-kwalificatietoernooi in Denemarken met een monsterzege begonnen. In het openingsduel walste de ploeg donderdag met 11-0 over Litouwen heen. Lieke Martens passeerde met haar vier treffers Suzanne de Kort op de Onder 19-topscorerslijst aller tijden.

Met Denemarken en Frankrijk als overige pouletegenstanders kreeg Onder 19 tegen voetbaldwerg Litouwen de gelegenheid om lekker warm te draaien. Voor rust had het trio Martens (3), Shanice van de Sanden (2) en Pia Rijsdijk (2) de ploeg in het Atletikstadion van de Deense stad Odense al naar 7-0 geschoten.

KNVB-coach Johan van Heertum keek met een realistische blik naar de monsterscore. ,,Wij speelden het prima uit, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat Litouwen niet bepaald sterk is en nauwelijks op onze helft is geweest. Na rust welgeteld één keer. De enige reden dat Litouwen de tweede ronde heeft gehaald is omdat ze in een poule van drie zaten. Dit is geen graadmeter voor de volgende wedstrijden.’’

Heel gevarieerd
Al na vijf minuten legde Martens haar eerste treffer binnen, een minuut later gevolgd door haar tweede. ,,Vooral die eerste goal was typerend, omdat ik haar er vooraf op had gewezen om bij een schot direct door te lopen op de keeper. Die liet een schot van Van de Sanden los, waarna Martens hem zo kon binnentikken.”

Ook daarna draaide de halve finalist van het EK2010 tegenstander Litouwen horendol. Doordat Tessel Middag, Merel van Dongen en Ellen Jansen zich voortdurend tussen de linies opstelden, kon er volop met steekpasses worden gestrooid. Martens stond als diepe centrale spits vaak paraat om af te ronden. Van Heertum: ,,We bleven heel gevarieerd spelen. Iedereen stond steeds goed opgesteld met de neus richting doel. De doelpunten waren dan ook geen toevalstreffers, maar allemaal goed uitgespeelde aanvallen.”

EK in Italië
Na de pauze nam Martens met haar vierde treffer van de middag haar zestiende doelpunt in Onder 19 ooit voor haar rekening. De spits evenaarde met haar score het oude record van Suzanne de Kort, dat voorafgaand aan het duel op vijftien stond.

Overigens is de vraag of het aantal treffers tegen Litouwen van belang is in de jacht op een ticket voor het EK in Italië. In de tweede ronde werken 24 landen in zes poules een minitoernooi af, waarbij de zes groepswinnaars zich direct plaatsen en de runner-up met het beste resultaat tegen de nummer één en drie in de poule zich straks in het Italiaanse Rimini bij het gastland mogen voegen. De treffers tegen Litouwen, dat als zwakste land in de poule wordt gezien, zullen daarbij dus zo goed als zeker niet meetellen.

Om eerste te worden in de poule zijn de wedstrijden op zaterdag tegen Denemarken en dinsdag tegen Frankrijk cruciaal. ,,En dat wordt een heel ander verhaal dan Litouwen”, aldus  Van Heertum die de landen eerder dit jaar op een toernooi in La Manga aan het werk zag.  ,,Tegen Denemarken hebben wij een veel beter trackrecord dan tegen Frankrijk. Maar onze groep is ouder en meer ervaren dan beide landen. Bij ons hebben zo’n acht speelsters vorig jaar het EK gespeeld. Hopelijk kunnen we van die ervaring gebruik maken.”

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.