Oefenvorm mini-pupillen: Krokodillenspel

Uitgegeven: 23 mei 2014 09:15
Laatst gewijzigd: 23 mei 2014 10:00

Bron: 
KNVB

En dan ben je spelleider van een groep mini-pupillen. Veertig, vijftig meisjes en jongens staan om je heen. Sommige lopen verlegen naar hun ouders en verschuilen zich onder een jas, anderen kijken je vol verwachting aan. Voetbaldebutanten. Vijf of zes jaar zijn. Voor het eerst van hun leven spelen ze bij een voetbalvereniging. Hoe haal jij het beste in ieder van hen naar boven? De oefenvormen en uitlegvideo’s van Allemaal Uitblinkers helpen!

De zaterdagwedstrijd – daar draait het allemaal om. Maar niet bij de mini-pupillen. Je zou het niet verwachten, maar de ‘gewone’ training is veruit de meest voorkomende voetbalactiviteit voor mini-pupillen.

Wat is trainen? Bij mini-pupillen spreken we liever nog niet van trainen. Die term doet iets te veel denken aan het doelgericht beter maken van spelers. Aan het stilleggen van het spel, aan instructies en evaluaties. Bij mini-pupillen is hiervan geen sprake. In deze allereerste jaren van hun hopelijk nog lange voetballoopbaan maken ze allereerst kennis met het voetbal. Ze ervaren de weerbarstigheid van de bal en ontdekken en passant alle hoeken van het onafzienbare veld.

Voor het begrip ‘trainen’ is echter geen goed alternatief beschikbaar. Oefenen, repeteren, zich bekwamen. Het bekt niet veel beter. Bij de term ‘trainen’ weten betrokkenen meteen wat je bedoelt. Het is geen competitiewedstrijd en er zijn geen hoog oplopende spanningen en emoties. Trainen voor mini-pupillen is een meer ontspannen, wekelijkse voetbalactiviteit waarbij we onder elkaar zijn en plezierig bezig zijn met de bal. Bijvoorbeeld met het krokodillenspel.

Download de printversie van deze oefenvorm met de complete uitleg in PDF-formaat

Deze oefenvorm maakt deel uit van de serie Allemaal Uitblinkers, een uniek leermiddel voor coördinatoren, begeleiders en ouders van mini-pupillen. Het boek en de dvd behandelen thema’s waarmee verenigingen te maken krijgen als zij activiteiten voor deze vijf- en zesjarige jongens en meisjes organiseren.

Het doel is om deze unieke leeftijdsgroep en hun ouders en begeleiders een warm welkom op voetbal te bieden. Op de dvd staan demonstraties van uitgekiende oefenvormen, waarmee mini-pupillen op optimale wijze kennismaken met voetbal. Een handboek, inclusief dvd met praktijkoefeningen, is te koop vanaf 22,95 euro.

Ga direct naar de webshop!

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.