KNVB-oefenstof: Mini-pupillen, wie zijn dat

Uitgegeven: 11 november 2013 09:41
Laatst gewijzigd: 11 november 2013 19:20

Bron: 
KNVB

Wie is de mini-pupil? Kiest een vijfjarige uit vrije wil voor voetbal? Dat weten we niet. Zijn ouders melden hem aan bij de voetbalvereniging, niet hij. Van de bedoeling van het spel, de  voetbalhandelingen en benodigde vaardigheden heeft hij geen idee. Toch heeft hij zelf eens tegen mama gezegd dat hij op voetbal wil. Niemand dwong hem. Zijn ouders zagen alleen hoe onafscheidelijk hij en zijn Cars-bal de laatste tijd waren. Met papa kijkt hij graag naar voetbal op tv en in de tuin trappen ze soms een balletje.

Vanaf vijf jaar kun je ze aanmelden, hoorde mama op het schoolplein. Er zijn wachtlijsten en er is een ledenstop. Andere moeders adviseerden er snel bij te zijn. Vooral het wit en rood van die ene club staat zo mooi bij die kinderen. Ook zijn er leuke rode schoentjes in de aanbieding. Maar of hij er echt klaar voor is?

Motoriek
Motorisch gezien is de vijfjarige toe aan voetbal. Hij is energiek en actief, hij rent liever dan dat hij loopt. Hij staat stabiel, het spierenstelsel weerstaat de zwaartekracht. De omgang met objecten in de omgeving is onder controle. Ook de waarneming neemt in deze leeftijdsfase sterk toe. Met de oogvoetcoördinatie zit het dus wel goed. Dribbelen, mikken: het zit er in.

Complexe, door sommige volwassenen gevraagde bewegingen kan de vijfjarige nog niet goed uitvoeren. Een gerichte pass of passeerbeweging is eigenlijk te veel gevraagd. Ook de combinatie van een stukje dribbelen, de bal stilleggen onder de voet én mikken op doel is voor de meesten lastig.
,,Heb je hem zien staan? Over de bal kijken!"

De mini-pupil kan nog geen twee dingen tegelijk doen. Gefixeerd zijn op de bal én kijken wie er vrij loopt; verwacht het niet van hem. Het is al prachtig dat hij de bal trapt, in plaats van duwt. Bedenk: het zenuwstelsel ontwikkelt zich in deze fase langzaam. Het kost hem drie keer langer dan een volwassene om informatie te verwerken. Het lichaam lijkt soms in de war. De snelheid die hij ontwikkelt en de gekozen richting van een beweging komen op die momenten niet overeen met de beschikbare ruimte, tijd en situatie.

Wel zijn er onderling wonderbaarlijk grote verschillen in ontwikkeling. Er zijn vijfjarigen die behendiger zijn dan zevenjarigen. Ze zien sneller waar de ruimte op het veld ligt – ze blijven anderen vaak ook voor omdat ze nieuwe handelingen sneller onder de knie krijgen. Maar uitzonderingen daargelaten, heeft het pas zin ze vanaf een jaar of acht  complexere voetbalhandelingen aan te leren.

Allemaal Uitblinkers voor mini-pupillen
Dit artikel maakt deel uit van de serie Allemaal Uitblinkers, een uniek leermiddel voor coördinatoren, begeleiders en ouders van mini-pupillen. Het boek en de dvd behandelen thema’s waarmee verenigingen te maken krijgen als zij activiteiten voor deze vijf- en zesjarige jongens en meisjes organiseren.

Het doel is om deze unieke leeftijdsgroep en hun ouders en begeleiders een warm welkom op voetbal te bieden. Op de dvd staan demonstraties van uitgekiende oefenvormen, waarmee mini-pupillen op optimale wijze kennismaken met voetbal. Een handboek, inclusief dvd met praktijkoefeningen, is te koop vanaf 22,95 euro.

Ga direct naar de webshop!

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.