KNVB-oefenstof: Werven van begeleiders

Uitgegeven: 28 april 2013 09:00
Laatst gewijzigd: 28 april 2013 12:09

Bron: 
KNVB

Twee keer zoveel vaders als moeders zijn actief betrokken bij de voetbalclub waar hun kind speelt. Bij grote, ambitieuze clubs is het verschil nog groter. Is het de sfeer? Het gesprek in het clubhuis, dat nu eenmaal wordt gedomineerd door mannen? Omdat mannen verstand zouden hebben van voetbal? En vrouwen van koffie zetten? Maar misschien zijn moeders wel de meest geschikte spelleiders?

Welke trainer herinneren we ons van vroeger? Diegene van wie we zoveel leerden over voetballen? Die zei dat we wel wat harder mochten worden, wat steviger de duels in konden gaan? Of diegene die altijd onze veters strikte? Die nooit mopperde omdat we er weer geen dubbele knoop in hadden gelegd? Diegene die altijd aardig en betrokken was? Die ons rust gaf na een botsing, die ons liet keepen als we wilden keepen en iedereen even vaak in de spits opstelde? Diegene, kortom, die ons zelfvertrouwen gaf? Het vertrouwen om dingen uit te proberen, gerust fouten te maken en vooral heel veel plezier te maken?

Moeders kunnen dat. Vaders kunnen dat ook, maar moeders, met hun nadruk op het gevoel in plaats van de inhoud, net iets beter. Nadat de kleine Spike van vv SHO door zijn vader langs de lijn nog twee  keer was ingepeperd dat hij actiever moest zijn, liep Spike naar de zijkant. Zijn moeder knuffelde hem. Ze zei: het komt allemaal goed. Daarna deed Spike weer volop mee met de groep.

Moeders – en vaders – zónder sportieve verledens zijn uitstekende kandidaten voor het leiden van een groepje mini-pupillen. Helaas stellen juist zij zich altijd bescheiden op. Handen waaieren  bescheiden uit voor de borst: nee hoor, laat een ander dat maar oppakken, ik heb geen verstand van voetbal. Laat mij de ranja maar schenken. Sta het niet toe. Wijs die luidruchtige vader aan om de jerrycans met siroop en water te vullen. En wijs haar op de stapel pylonen.

Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Vrouwen moet je anders benaderen dan mannen. Mannen, die kunnen alles al. Die gaan het wel even laten zien. Vrouwen moet je eerst overtuigen dat ze het kunnen.

,,Maar ik heb geen diploma!” Vertel haar waarom jullie juist haar erbij willen betrekken. Leg uit dat verstand van voetbal lang niet zo belangrijk is als haar verstand van kinderen.

Hoeveel ouders heb je nodig?
De vuistregel is: voor elke zes mini-pupillen één spelleider. Voor een groep van twintig vijfjarigen en twintig zesjarigen heb je al gauw vier moeders of vaders nodig. Kunnen zij zowel op zaterdag als op woensdag? Zo nee, dan heb je er acht nodig. Bedenk, dat je naast spelleiders op het veld ook mensen nodig hebt voor bijvoorbeeld administratieve taken.

Stel shirts, jacks en broeken beschikbaar voor iedereen. Zo laat je waardering voor hun inzet blijken, zijn ze herkenbaar en stralen ze betrokkenheid en professionaliteit uit. Bied ze ondersteuning van de KNVB aan en doe ze dit boek en de dvd cadeau. En geef vooral de vaders en moeders oprecht het
gevoel dat de mini-pupillen hen nodig hebben. Binnen de lijnen.

Allemaal Uitblinkers voor mini-pupillen
Dit artikel maakt deel uit van de serie Allemaal Uitblinkers, een uniek leermiddel voor coördinatoren, begeleiders en ouders van mini-pupillen. Het boek en de dvd behandelen thema’s waarmee verenigingen te maken krijgen als zij activiteiten voor deze vijf- en zesjarige jongens en meisjes organiseren.

Het doel is om deze unieke leeftijdsgroep en hun ouders en begeleiders een warm welkom op voetbal te bieden. Op de dvd staan demonstraties van uitgekiende oefenvormen, waarmee mini-pupillen op optimale wijze kennismaken met voetbal. Een handboek, inclusief dvd met praktijkoefeningen, is te koop vanaf 22,95 euro.

Ga direct naar de webshop!

 

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.