Oefenvorm mini-pupillen: Vliegtuigspel

Uitgegeven: 19 maart 2014 09:00
Laatst gewijzigd: 19 maart 2014 09:00

Bron: 
KNVB

En dan ben je spelleider van een groep mini-pupillen. Veertig, vijftig meisjes en jongens staan om je heen. Sommige lopen verlegen naar hun ouders en verschuilen zich onder een jas, anderen kijken je vol verwachting aan. Voetbaldebutanten. Vijf of zes jaar zijn. Voor het eerst van hun leven spelen ze bij een voetbalvereniging. Hoe haal jij het beste in ieder van hen naar boven? De oefenvormen en uitlegvideo’s van Allemaal Uitblinkers helpen!

Voor elk niveau speler ontwikkelde de KNVB doordachte oefen- en partijvormen om stapsgewijs te  leren voetballen. Deze vormen zijn een afspiegeling van de echte wedstrijd. Het zijn  vereenvoudigingen van het ‘echte’ voetbal, zoals we dat op zaterdag ooit gaan zien. In meerdere of mindere mate krijgen spelers in die vormen te maken met weerstanden: tegenstanders, medespelers, doelen, een ruimte, regels en mogelijkheden om een voetbalsituatie op te lossen.

Voor zeer onervaren mini-pupillen is zelfs de minste voetbalweerstand nog te groot. Voor hen zijn zogeheten ‘speciale’ spelvormen ontwikkeld. Spelers krijgen in hun eentje de tijd om de bal te leren beheersen, zonder dat een tegenstander de bal afpakt.

Soms lijkt het maar onzin – oefenen in die speciale oefenvormen. Het gaat er toch om wat je met die vaardigheden in de wedstrijdjes doet? Dat is waar, maar voor de voetbaldebutant geldt dat nog even niet. Het stoppen van de bal, dribbelen, passen en mikken en schieten vindt plaats in zowel de 4 tegen 4 partijtjes als in de speciale oefenvormen.

Indien de mini-pupil nog weinig ervaring heeft in het beheersen van de bal, is het goed om hen de mogelijkheid te bieden vaker aan de bal te komen en dus ook meer met bal te dribbelen, passen en schieten. Na het oefenen in de speciale oefenvormen, waarbij de mini-pupil deze ook als een avontuur ervaart en zo spelenderwijs de bal beter gaat beheersen, kan hij deze ervaringen weer toepassen in de partijtjes 4 tegen 4.

Allemaal Uitblinkers

Deze oefenvorm maakt deel uit van de serie Allemaal Uitblinkers, een uniek leermiddel voor coördinatoren, begeleiders en ouders van mini-pupillen. Het boek en de dvd behandelen thema’s waarmee verenigingen te maken krijgen als zij activiteiten voor deze vijf- en zesjarige jongens en meisjes organiseren.

Het doel is om deze unieke leeftijdsgroep en hun ouders en begeleiders een warm welkom op voetbal te bieden. Op de dvd staan demonstraties van uitgekiende oefenvormen, waarmee mini-pupillen op optimale wijze kennismaken met voetbal. Een handboek, inclusief dvd met praktijkoefeningen, is te koop vanaf 22,95 euro.

Ga direct naar de webshop!

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.