KNVB-oefenstof: Wedstrijden organiseren

Uitgegeven: 25 augustus 2013 09:00
Laatst gewijzigd: 25 augustus 2013 09:00

Bron: 
KNVB

Bij een leuke voetbalactiviteit voor mini-pupillen op zaterdagochtend denken volwassenen aan een spannende competitie. Met wekelijkse speelronden, halve finales en Grote Finales. Dat  trechtergevoel. Een strijd van de allersterksten tegen de allersterksten. Zo wennen ze snel aan het idee waar voetbal om draait: winnen, blijven winnen en dan kampioen worden en die beker opeisen. Huilen de verliezers? Eén succesvolle strafschop na afloop en ze juichen alsof ze wereldkampioen zijn.

Steeds meer clubs organiseren voor hun zesjarige mini-pupillen een competitie, Champions League of World Cup. Dat kan een welkome, frisse sfeer op de club veroorzaken. Maar bedenk van te voren goed hoe ver je hierin gaat. Ook vijfjarige spelers leren bij sommige clubs het klappen van de zweep kennen; in grote teams van zeven spelers. In de kou staan ze reserve bij 6 tegen 6 partijtjes. Elke week krijgen ze met grote uitslagen op de broek en eindigen onderaan een ranglijst, die elke week wordt gepubliceerd in de kantine en op de website, zodat de verschillen onderling breed worden uitgemeten. Gezellig.

Wat was ook alweer het idee van mini-pupillenvoetbal? Wat wilden we de jongste spelers meegeven? Dat ze strijd moeten leveren? Hun stinkende best moeten doen, en dat ze moeten leren omgaan met winst en verlies? Of wilden we daarmee nog even wachten? Om mini-pupillen langzaam maar zeker te doen groeien binnen het jeugdvoetballeerproces, dat meer vorm krijgt bij de E- en F-pupillen, brengen we ze het liefst ‘in de gelegenheid’. We bieden ze spelvormen en partijvormen aan die passen bij hun leeftijd, ervaring en niveau. Bij een balverliefde zesjarige past al een partijvorm van 4 tegen 4, eventueel in een toernooi of competitie. Bij een vijfjarige dromer past soms meer het Poortschietspel 1 tegen 1, waarbij hij alle tijd krijgt om een bal te mikken.

Allemaal Uitblinkers voor mini-pupillen
Dit artikel maakt deel uit van de serie Allemaal Uitblinkers, een uniek leermiddel voor coördinatoren, begeleiders en ouders van mini-pupillen. Het boek en de dvd behandelen thema’s waarmee verenigingen te maken krijgen als zij activiteiten voor deze vijf- en zesjarige jongens en meisjes organiseren.

Het doel is om deze unieke leeftijdsgroep en hun ouders en begeleiders een warm welkom op voetbal te bieden. Op de dvd staan demonstraties van uitgekiende oefenvormen, waarmee mini-pupillen op optimale wijze kennismaken met voetbal. Een handboek, inclusief dvd met praktijkoefeningen, is te koop vanaf 22,95 euro.

Ga direct naar de webshop!

 

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.